High-End-HiFi is niet altijd iets voor maaaai #philipscd473

Raimond van het Groenewoud zong er ooit over, zijn liefde voor muziek. Sinds enige tijd heb ik mijn liefde voor muziek ook ontdekt. Dan heb ik het niet over de muziek die aanstaat, terwijl je afwast, een boek leest, Twitter vervuilt met onzin en dergelijke. Maar muziek waarnaar je echt even luistert, actief luistert. Met diensten als Spotify en Deezer luisteren we eigenlijk niet veel muziek meer, het staat aan, maar komt niet binnen.

Zo af en toe kom ik wel eens in een hifi-audio winkel. Even kijken, luisteren en vaak loop ik snel weer weg. Nu stond ik even stil en werd ik per ongeluk deel van een verkoopsessie van een cd-speler. “Een absolute topper, ultralow jitter technologie…en in mooi zilver”. Vooral dat laatste werkt bij mij altijd een beetje averechts. Op een afstandje luisterde ik mee en hoorde ik perfect afgespeelde cd’tje voorbij komen. Bijna klinisch en zonder emotie kwam Frank Sinatra voorbij. Zonder warmte, zonder wat dan ook. En dat is precies waar ik afhaak.

Thuis haalde ik mijn eigen cd-speler uit de kast een Philips CD 473 voor 5,00 euro gekocht bij de kringloopwinkel. Zonder DAC aangesloten en Pink Floyd – Wish you where here in de lade. Geen geruisloos sluiten, maar gewoon een tikje aan het eind. Dicht is dicht. Volume is harder en langzaam beginnen Gilmore/Waters en kornuiten met Shine on you crazy diamond. Direct ben ik weer verkocht. Het klinkt niet perfect, het klinkt niet subliem in het hoog maar wel heel lekker in het laag. Nee, het klinkt fijn, natuurlijk en je wilt blijven luisteren en meer horen van dit prachtige album. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de geweldige TDA1541 van Philips, maar daarover later meer ;-).

Ondertussen zetten Gilmour/Waters Wish you where here in zelf. Naar mijn mening 1 van de betere fijnere Pink Floyd nummers. Warm, bijna gezellig. Je voelt je betrokken bij de muziek. Tijd om op zoek te gaan naar de andere Pink Floyd cd’s. Hier heb ik geen enorme dure op-en-top plastic met upsampling DAC’s voor nodig. Gewoon cd er in en genieten!

 

2 thoughts on “High-End-HiFi is niet altijd iets voor maaaai #philipscd473”

Comments are closed.