2016-1946 = 70 #Dewereldingetallen

De wereld in getallen. Zo heette mijn wiskunde methode op de middelbare school. Maar het beschrijft ook wel een beetje de manier waarop ik naar de wereld kijk in veel gevallen. Getallen zijn fijn, duidelijk, helder, maken je niet nerveus en laten je niet in de steek. 2016-1946 = 70, 2016-1994 = 22. Voor de gemiddelde lezer zomaar getallen, nummers en sommetjes. Voor mij is dat anders. Morgen zou ze 70 zijn geworden. Het grappige dat ik dat nog voor me zie als kind. Een ritueel dat ieder kind wel kent. De dag daarvoor bloemen kopen, kaartje en ander cadeau om ‘s ochtends te kunnen geven. Dat ik 22 jaar later nooit meer thuis had gewoond, dat besef, ja, dat kloterige kwartje valt nu eigenlijk pas.

Verdriet verandert, het buigt mee, soms althans, en soms ook niet. Wel voel ik me vaak wel een 15 jarige jongen op de momenten dat ik me echt verdrietig of machteloos voel. De afgelopen weken waren niet echt de beste uit mijn leven. Met name door een inzicht dat met het bovenstaande te maken heeft. Ik ben geen 15 jarige halfwees meer, ik ben een 37 jarige licht corpulente man met huis, kat, grijzend haar, een baan en een stationcar. Aan de buitenkant alles prima voor elkaar, maar die 15 jarige jongen in me begint te begrijpen dat er steeds meer vragen zijn die hij zelf, zonder hulp van zijn moeder moet beantwoorden. Dingen die hij moet oplossen zonder raad en daad van diegene op dat voetstuk die alles wist en ondanks alles altijd was en zou moeten zijn. Natuurlijk weet hij dat als hij goed om zich heen kijkt, alles gekleurd is, maar veel lijkt onder laagje vergeeld vernis te zitten. Ook al heeft hij een aantal mensen om zich heen die hij liefheeft en van wie hij ontzettend veel houdt. Maar de vragen die voor liggen, wat had hij die graag met haar willen beantwoorden, haar inzichten willen weten en toch lekker eigenwijs zijn eigen ding willen doen. Dat laatste is in de afgelopen 22 jaar niet veranderd, ik ga mijn eigen weg. En ja, dan duurt het soms een jaar of 20 voordat je beseft dat de mooie en moeilijke dingen in het leven mijn verdriet in een ander kader en perspectief plaatsen. Het gaat in mijn geval niet weg, dat wil ik ook niet, het gaat mee en krijgt een andere vorm, een ander gedaante.