Ik at vandaag een broodje halfom

Vandaag at ik een broodje halfom. Geen wereldnieuws lijkt me, ook vond ik het geen noodzaak om hiervan een Instagram-post te maken. Maar het eten van het broodje deed ik eigenlijk niet omdat ik er trek in had of omdat ik een enorme fan van broodjes halfom ben. Eigenlijk helemaal niet, kwam ik achter. De reden was een heel andere gisteren sprak ik met iemand over het feit dat mijn ouders getrouwd zijn op de verjaardag van wijlen mijn opa. Ik vind dat een geniaal idee en een mooi gebaar. Daarnaast helpt het ook om zo’n dag te onthouden.

Maar terug naar mijn opa, de wonderbaarlijke Govert Eichhorn. Een brombeer met wie ik regelmatig even een broodje ging eten. Vaak een broodje haring bij Arie op de Leyweg, soms naar Kraan op Scheveningen en heel af en toe een broodje halfom bij een obscure snackbar in de Betje Wolffstraat. Elke keer als hij dan zo’n broodje naar binnenwerkte, dacht ik weer “bah”. En toch, zo’n 15 a 20 jaar later, was ik ineens benieuwd hoe dat nu smaakte en wat het precies was toen ik aan de toonbank van Broodje van Dootje stond.

“Doet u mij maar een broodje Osseworst en een broodje halfom?”, ik hoorde het uit m’n mond komen. Even terug in de tijd qua gedachten. Dat lukte, ik voel me een jaar of 20 en reed m’n opa rond in Den Haag in m’n grijze Golf II. Ik een broodje kroket en hij een broodje halfom en mooie gesprekken over Steve Davis en Stephen Hendry. Wie was er nu beter en waarom? Google>. Onderweg naar de volgende klant at ik m’n broodje op, althans twee happen. Dat halfom is helemaal niets voor mij. Desalniettemin kocht ik voor die 3,50 euro een trip to memorylane.